Odpowiedni model żywienia w przebiegu choroby Hashimoto stanowi niezbędne uzupełnienie farmakoterapii. Właściwie skomponowana dieta pozwala złagodzić stan zapalny oraz procesy autoimmunologiczne. Ponadto właściwa dieta pozwala normalizować poziom glukozy we krwi, co jest istotne w przebiegu insulinooporności, która często towarzyszy niedoczynności tarczycy.
Dieta przy Hashimoto ma na celu unormalizowanie masy ciała, co może okazać się trudne. Z jednej strony konieczne jest ograniczenie podaży kalorii, co ma zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej; z drugiej strony jednak – deficyt kaloryczny nie może być zbyt duży, aby jeszcze bardziej nie spowolnić organizmu.
Dieta Hashimoto – więcej czy mniej kalorii?
Ponieważ niedoczynności tarczycy towarzyszy spowolnienie metabolizmu, zalecane jest stosowanie diety o mniejszej kaloryczności. Jednocześnie – konieczne jest dostarczenie odpowiedniej ilości związków odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych, antyoksydantów, nienasyconych kwasów tłuszczowych czy białka.
Jednym z zaleceń dietetycznych w przebiegu Hashimoto jest także unikanie potencjalnych alergenów pokarmowych. Dotyczy to zwłaszcza zdiagnozowanej celiakii, czyli nietolerancji glutenu oraz nietolerancji laktozy.
Najważniejsze założenie diety przy Hashimoto dotyczy tego, aby posiłki były jak najbardziej zróżnicowane i bazowały na naturalnych, przetworzonych w najmniejszym stopniu produktów. W każdym posiłku powinny znaleźć się źródła takich makroskładników jak:
– pełnowartościowe białko
– nienasycone kwasy tłuszczowe
– węglowodany o niskim indeksie glikemicznym
Na co jeszcze zwrócić uwagę dobierając dietę przy chorobie Hashimoto?
Kolejne założenia diety w niedoczynności tarczycy to zapewnienie odpowiedniej podaży związków, które wspomagają pracę tarczycy oraz syntezę hormonów. Mowa zwłaszcza o jodzie, selenie, żelazie, cynku, witaminie D3, nienasyconych kwasach tłuszczowych oraz pełnowartościowym białku.
Nie należy zapominać o błonniku – osoby z niedoczynnością tarczycy często doświadczają zaparć. Jednocześnie – unikać należy spożywania związków zaburzających funkcjonowanie tarczycy, takich jak goitrogeny. Są to związki uniemożliwiające wbudowywanie jodu w pierścień tyrozyny i syntezę tego związku przez tarczycę. Czy dieta wegetariańska spełnia wymagania stawiane diecie idealnej dla chorych na niedoczynność tarczycy?
Czy dieta wegetariańska sprawdzi się przy Chorobie Hashimoto?
Dieta wegetariańska może sprawdzić się u osób dotkniętych niedoczynnością tarczycy, konieczne jest jednak uważne jej skomponowanie. Przede wszystkim – należy zadbać o odpowiednio wysoką podaż jodu. Pierwiastek ten wchodzi w skład hormonów tarczycy, zatem utrzymanie prawidłowego poziomu jodu w organizmie jest kluczowe dla zachowania właściwej syntezy hormonów tarczycy.
Podstawowym źródłem jodu w diecie są ryby morskie i owoce morza – a tych produktów nie uwzględnia dieta wege. Inne znaczące źródła jodu to sól jodowana oraz mleko i jaja. Osoby chcące stosować dietę wege w przebiegu niedoczynności tarczycy powinny zwrócić szczególną uwagę na odpowiednio wysoką podaż jodu, także z uwzględnieniem suplementacji tego pierwiastka.
Ogromne kontrowersje w diecie wegetariańskiej wzbudza znaczne spożycie goitrogenów, czyli tzw. substancji wolotwórczych. Związków tych nie brakuje przede wszystkim w kapuście, kalafiorze, brukselce, brokułach, truskawkach, szpinaku.
W przypadku niedoczynności tarczycy warto ograniczyć te produkty. Istotne znaczenie ma także zminimalizowanie spożycia soi – zawarte w niej fitoestrogeny mogą zaburzać funkcjonowanie tarczycy.
Warto także przemyśleć catering dietetyczny.
Umów się na leczenie:
Tel: 503-733-127
Pracujemy od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:00 do 20:00
Rejestracja 10-18:00
OPINIE O NAS:
Specjaliści KORE
Justyna Mazur – Redaktor medyczny
Absolwentka Wydziału Farmaceutycznego na Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Diagnosta laboratoryjny z wykształcenia, a z zawodu – copywriterka medyczna. Nie wyobraża sobie pracy, która nie wymagałaby stałego poszerzania swojej wiedzy. Interesuje się wszystkim, co naturalne i zdrowe, jej medyczną fascynacją są terapie holistyczne, ze szczególnym uwzględnieniem dietoterapii.
Bibliografia:
Sahay RK, Nagesh VS. Hypothyroidism in pregnancy. Indian J Endocrinol Metab. 2012 May;16(3):364-70; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3354841/ (dostęp online 10.10.2022 r)
Klubo-Gwiezdzinska J, Wartofsky L. Hashimoto thyroiditis: an evidence-based guide to etiology, diagnosis and treatment. Pol Arch Intern Med. 2022 Mar 30;132(3):16222; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9478900/ (dostęp online 10.10.2022 r.)
Wallach J., Interpretacja badań laboratoryjnych; MediPage, 2011
Choroby wewnętrzne. Kompedium Medycyny Praktycznej pod red. A. Szczeklika i P. Gajewskiego; 2010
Pastusiak K. i in., Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy; Varia Medica 2018, tom 2, nr 2; https://journals.viamedica.pl/varia_medica/article/view/58323 (dostęp online 10.10.2022 r.)