Dna moczanowa jest chorobą, która jest związana z nadwagą i otyłością, a także ze zwiększoną podażą puryn w diecie. Ze względu na to dieta jest bardzo istotnym elementem leczenia tej choroby, a także zapobiegania jej napadom.
W łagodnych przypadkach, zastosowanie odpowiedniej diety, a także redukcja masy ciała pozwoli opóźnić, a nawet zniwelować konieczność zastosowania leczenia farmakologicznego.
Dieta stosowana u chorych na dnę jest nazywana dietą niskopurynową. Jej głównym założeniem jest maksymalna dawka dostarczanego z dietą kwasu moczowego – wynosi ona do 300mg do 500mg, a w przypadku napadu choroby obniża się ona do zaledwie 120mg.
Szczegółowo zasady diety dla osób chorych na dnę przedstawiono w dalszej części artykułu.
Dna moczanowa – jakich produktów w diecie należy szczególnie unikać?
Niestety, odpowiednia dla chorych na dnę dieta wymaga od pacjentów pewnych wyrzeczeń. Produkty, które są przeciwwskazane to produkty bogate w zasady purynowe, które sprzyjają gromadzeniu się kwasu moczowego we krwi pacjentów lub we fruktozę.
Spożywanie tych produktów również zwiększa ryzyko częstszego występowania ataków dny. Ze względu na to, zaleca się, aby pacjenci unikali ich jak ognia. Do składników diety, od których lepiej stronić, jeśli choruje się na dnę należą:
- Mięso, a w szczególności wieprzowina, wołowina i baranina, a także podroby, przetwory mięsne, buliony i galarety – zamiast nich lepiej sięgać po drób,
- Ryby takie jak łosoś, dorsz, makrela, pstrąg, karp, sardynka, sola, śledź, szczupak – zamiast nich można spożywać flądrę bądź lin (jednak także należy zachować umiar),
- Wszelkiego rodzaju owoce morza,
- Niektóre warzywa, takie jak: kalafior, brokuł, brukselka, papryka, por czy szpinak – zamiast nich lepiej wybrać buraki, kiszoną kapustę, cukinię i marchewkę,
- Grzyby, a w szczególności borowiki,
- Napoje słodzone, soki owocowe,
- Duże ilości owoców,
- Miód,
- Fruktoza,
- Alkohol, a zwłaszcza piwo.
Dna moczanowa – jakie produkty w diecie są szczególnie zalecane?
Na szczęście, dieta dla osób chorych na dnę moczanową to nie tylko wyrzeczenia. Istnieją produkty, które są szczególnie zalecane dla takich osób. Są to produkty, które mogą nawet zwiększać wydalanie kwasu moczowego przez układ moczowy, zmniejszając hiperurykemię.
Dzięki takiemu działaniu, produkty te łagodzą objawy dny moczanowej, a także pozwalają na opóźnienie napadu dny. Ze względu na to warto włączyć te składniki do swojej diety. Do tych szczególnie polecanych składników należą:
- Produkty zbożowe, takie jak: pieczywo, makarony oraz kasze,
- Nabiał, a w szczególności mleko odtłuszczone oraz produkty mleczne,
- Chude mięso drobiowe, np. z kurczaka bądź indyka,
- Warzywa, a w szczególności ogórek, pomidor, biała kapusta, kapusta kiszona, buraki, cukinia i marchew,
- Owoce, takie jak: jabłko, gruszka, truskawki, agrest, ananas, maliny, morele, pomarańcze, winogrona oraz wiśnie,
- Orzechy np. włoskie lub ziemne,
- Tłuszcze np. olej rzepakowy, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek,
- Kawa – nie tylko ta zawierająca kofeinę, ale także bezkofeinowa.
Z artykułu dowiesz się:
Dna moczanowa – jak zatem powinna wyglądać dieta osoby dotkniętej tą chorobą?
Powyżej już wyjaśniliśmy jakie produkty są zalecane, a jakie są przeciwwskazane u osób dotkniętych dną moczanową, jednak to nie wszystko co jest do powiedzenia na temat diety dla takich pacjentów. Poza powyższymi zaleceniami, ważna jest również zawartość tłuszczów w diecie – nie powinna ona przekraczać 30% z całodziennej racji pokarmowej.
Jest to spowodowane tym, że w tej chorobie zalecana jest redukcja masy ciała. Nie trzeba natomiast ograniczać spożycia białek i węglowodanów, zwłaszcza dostarczanych pod postacią kasz, makaronów i pieczywa – te produkty zwiększają wydalanie kwasu moczowego. Przygotowywane posiłki powinny być urozmaicone. Nie należy stronić od warzyw.
Należy pamiętać o tym, że posiłki powinny być spożywane regularnie, 3-4 razy dziennie – długotrwałe głodzenie się może spowodować zwiększenie stężenia kwasu moczowego. Ostatni posiłek powinno się zjeść na około 3 godziny przed pójściem spać.
Potrawy przygotowywane z mięs i ryb powinny być gotowane w dużej ilości wody – smażenie żywności nie jest wskazane.
Nie wolno zapominać również o prawidłowym nawodnieniu organizmu. Chorzy powinni spożywać co najmniej 2l wody w ciągu doby. Jeśli pacjent choruje również na kamicę nerkową, tą ilość należy zwiększyć do 3litrów. Korzystne dla zmniejszenia hiperurykemi może być także picie napojów z cytryną – dlatego polecamy dodać jej do spożywanej wody.
Dna moczanowa – jak powinna wyglądać redukcja masy ciała u pacjentów z nadwagą i otyłością?
Jak już wspomniano wcześniej, zalecane jest, aby osoby otyłe bądź z nadwagą dotknięte dodatkowo dną moczanową pozbyły się nadmiarowych kilogramów. Należy jednak robić to stopniowo, z rozwagą i rozsądkiem.
Nie należy stosować diet głodowych bądź diet o bardzo niskiej kaloryczności – takie diety mogą doprowadzić do wzrostu stężenia kwasu moczowego we krwi. Najlepsza dieta to taka, która jest dobrze zbilansowana, oparta o przedstawione powyżej zasady.
U osób, które się odchudzają, w parze z dietą powinna iść aktywność fizyczna. Ta, u osób z dną moczanową powinna być umiarkowana. Należy unikać zbyt intensywnych wysiłków – mogą one wywołać napad choroby.
Dna moczanowa – jakie zmiany stylu życia szczególnie polecają lekarze?
Dla zmniejszenia częstotliwości występowania napadów dny bardzo istotne jest wprowadzenie pewnych zmian stylu życia. Zmiany te mogą również zmniejszyć ryzyko przejścia choroby w fazę przewlekłą.
Do tych zmian należą:
- Redukcja masy ciała, szczególnie u pacjentów z nadwagą oraz u osób otyłych,
- Stosowanie odpowiedniej diety, zgodnej z przedstawionymi powyżej zasadami,
- Unikanie picia alkoholu, a w szczególności piwa,
- Zaprzestanie palenia papierosów oraz innych wyrobów tytoniowych,
- Dbanie o odpowiednią aktywność fizyczną
- Wykonywanie systematycznych badań, w celu kontrolowania czy z dną nie współistnieją inne choroby, w szczególności choroby nerek, choroby niedokrwiennej serca, niewydolności serca, chorób tętnic obwodowych (np. miażdżycy), nadciśnienia tętniczego oraz cukrzycy.
Zadzwoń – zapytaj:
Tel:503-733-127
OPINIE O NAS:
Specjaliści KORE
Bibliografia:
- Dna moczanowa – Interna. Choroby reumatyczne, Podręcznik medycyny praktycznej. https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.16.15.
- Adrianna Siess, Marlena Kostyńska – Dna moczanowa – skąd się bierze? Jak się objawia i jak leczyć podagrę? WYJAŚNIAMY https://www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/choroby-metaboliczne,dna-moczanowa–podagra—-przyczyny–objawy–leczenie–dieta,artykul,1580082.html
- Marta Pawlak – Dieta przy dnie moczanowej – zasady diety. Produkty polecane przy dnie moczanowej https://zywienie.medonet.pl/diety/diety-w-chorobach/dieta-przy-dnie-moczanowej-charakterystyka-choroby-zasady-diety-produkty-wyjasniamy/7szq30p
Data publikacji: 29.09.2023
Data ostatniej aktualizacji: 04.10.2023