Większość objawów Hashimoto jest mało specyficzna, dlatego w oparciu o sam obraz kliniczny nie jest możliwe rozpoznanie choroby. Konieczne jest wykonanie odpowiednich badań. Pierwszymi badaniami, które należy wykonać są:

– oznaczenie poziomu TSH

– oznaczenie poziomu fT3

– oznaczenie poziomu fT4

Takie podstawowe badania pozwalają na zdiagnozowanie niedoczynności tarczycy. Nie umożliwiają natomiast określenia, czy przyczyną niedoczynności jest proces autoimmunologiczny. Oznacza to, że takie podstawowe badania hormonalne nie pozwalają na zdiagnozowanie Hashimoto. W tym celu należy oznaczyć poziom autoprzeciwciał antyTPO i antyTG.

 

Diagnostyka i rozpoznanie niedoczynności tarczycy Hashimoto – Interpretacja wyników prób tarczycowych

 

Jak interpretować wyniki badań parametrów tarczycowych? Interpretacji wyniku powinien dokonać lekarz, uwzględniając normy podane przez laboratorium. Ogólnie przyjęte przedziały wartości referencyjnych dla poszczególnych parametrów tarczycowych są następujące:

TSH 0,4-4 mIU/l

T3 1,3-3,1 nmol/l

fT3 2,25-6 pmol/l

T4 4,5-10,9 µg/dl

fT4 0,8–1,8 ng/ dl

antyTPO <34 IU/ml

antyTG <100 IU/ml

 

W przebiegu choroby Hashimoto stwierdzić można obniżenie poziomu fT3 i fT4, a także podwyższony poziom TSH. Ponadto charakterystyczne jest zwiększenie poziomu antyTPO i antyTG.

Bardzo często poza badaniami krwi, wskazane jest uzupełnienie diagnostyki o wykonanie badania USG tarczycy. Na obecność Hashimoto może wskazywać obecność zgrubień ze zmianami gęstości tkanki.

 

Dodatkowe badania w Chorobie Hashimoto

Po zdiagnozowaniu niedoczynności tarczycy Hashimoto warto wykonać jeszcze dodatkowe badania krwi. Nie służą one zdiagnozowaniu Hashimoto, umożliwiają natomiast rozpoznanie ewentualnych powikłań zdrowotnych. A ich regularna oznaczanie pozwala na monitorowanie stanu zdrowia.

Jednym z najistotniejszych badań tego typu jest lipidogram krwi oraz homocysteina. Niedoczynności tarczycy często towarzyszą zaburzenia lipidowe krwi, co zwiększa ryzyko rozwoju takich chorób układu sercowo-naczyniowego jak nadciśnienie, miażdżyca czy zawał serca. Dlatego warto regularnie oznaczać poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL i HDL, a także trójglicerydów.

Ponadto doskonałym wskaźnikiem ryzyka sercowego jest homocysteina. Podwyższony poziom tego aminokwasu, określany jako „cholesterol XXI wieku” zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy.

Ponieważ u osób z Hashimoto wzrasta ryzyko niedoboru żelaza, wskazane jest regularne oznaczanie morfologii krwi. Wartość takich parametrów jak ilość krwinek czerwonych, stężenie hemoglobiny, średnia objętość krwinki czerwonej pozwalają na szybkie rozpoznanie anemii.

Warto regularnie oznaczać poziom witaminy D, gdyż większość osób narażona jest na niedobory witaminy D. A szczególnie dotyczy to osób z niedoczynnością tarczycy, gdyż niski poziom tej witaminy może nasilać proces autoimmunologiczny.

 

 

Umów się na leczenie w Swarzędzu:

Tel: 503-733-127

 

Pracujemy od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:00 do 20:00

Rejestracja 10-18:00

Zespół KORE Fizjoterapia Specjalistyczna.

OPINIE O NAS:

robert lakotta
robert lakotta
2021-09-28
Rewelacja wszystkim polecam w 30 min postawiony na nogi!!!!jeszcze raz bardzo dziękuje
Karolina Kubik
Karolina Kubik
2021-09-11
Super atmosfera, profesjonalne podejście. Bardzo polecam.
Magda Krupa
Magda Krupa
2021-09-02
Polecam
Ola Tryk
Ola Tryk
2021-09-01
Bardzo polecam gabinet KORE - terapeuci na najwyższym poziomie wiedzy, umiejętności oraz kultury osobistej, pełni uśmiechu i zdolności fachowcy. Szeroka oferta zabiegów i różnych terapii. Atmosfera niewielkiego centrum uspokaja, że nawet największe "tortury" z zakresu terapii manualnej są niestraszne :) Nieustannie szkoląca się załoga gotowa jest stawić czoła każdemu wyzwaniu które przyniesie pacjent. Jako aktywny sportowiec zaglądam często i po sprawdzeniu wielu gabinetów, to do KORE wracam zawsze. Polecam bardzo gorąco!
Marek Małkowiak
Marek Małkowiak
2021-08-24
Jeżeli w innych zakładach leczniczych wezmą przykład z Kore to może coś się w służbie zdrowia zmieni na lepsze
karol paczuski
karol paczuski
2021-08-13
Dobra placówka mają też sprzęt do terapii polecam
Kamila
Kamila
2021-08-08
Pan Krzysztof pełen profesjonalizm, gabinet czysty, schludny, terapeuta kulturalny. Precyzja i dokładność, zarówno badania jaki i terapii. A mój brzuch już nie boli, funkcjonuje normalnie. Kilka prostych rad na temat żywienia, jakieś ziółko i kilka igieł zrobiły robotę. Pozdrawiam serdecznie
Maria
Maria
2021-08-08
Pan Krzysztof jest mega specjalistą, że swoi bólami kręgosłupa chodziłam po wielu lekarzach i tylko jadłam zalecane tabletki, które nic nie wnosiły, a nawet czułam się po nich gorzej. Nikt nie poświęcił mi tyle czasu co Pan Krzysztof, dokładnie zbadał, dotknął, użył jakiś narzędzi, no bolało ale czasem musi, zadał ćwiczenia jako pracę domową i wyjaśnił co się tam właściwie dzieje. Po 2 wizytach pomogł, minęły dwa miesiące i po bólu ani śladu. Serdecznie polecam

 

Specjaliści KORE

fizjoterapeuta ortopedyczny, fizjoterapeuta uroginekologiczny, hirudoterapeuta

fizjoterapeuta ortopedyczny, fizjoterapeuta sportowy, hirudoterapeuta

osteopata cennik

fizjoterapeuta ortopedyczny, fizjoterapeuta sportowy

 

 

 

Justyna Mazur – Redaktor medyczny

Absolwentka Wydziału Farmaceutycznego na Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Diagnosta laboratoryjny z wykształcenia, a z zawodu – copywriterka medyczna. Nie wyobraża sobie pracy, która nie wymagałaby stałego poszerzania swojej wiedzy.  Interesuje się wszystkim, co naturalne i zdrowe, jej medyczną fascynacją są terapie holistyczne, ze szczególnym uwzględnieniem dietoterapii.

 

Bibliografia:

Sahay RK, Nagesh VS. Hypothyroidism in pregnancy. Indian J Endocrinol Metab. 2012 May;16(3):364-70; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3354841/ (dostęp online 10.10.2022 r)

Klubo-Gwiezdzinska J, Wartofsky L. Hashimoto thyroiditis: an evidence-based guide to etiology, diagnosis and treatment. Pol Arch Intern Med. 2022 Mar 30;132(3):16222; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9478900/ (dostęp online 10.10.2022 r.)

Wallach J., Interpretacja badań laboratoryjnych; MediPage, 2011

Choroby wewnętrzne. Kompedium Medycyny Praktycznej pod red. A. Szczeklika i P. Gajewskiego; 2010

Pastusiak K. i in., Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy; Varia Medica 2018, tom 2, nr 2; https://journals.viamedica.pl/varia_medica/article/view/58323 (dostęp online 10.10.2022 r.)

 
5.00 avg. rating (100% score) - 3 votes