Przybliżony czas czytania: 3 min.

Ile jodu potrzebujemy?

Zapotrzebowanie organizmu na jod zależne jest od wieku. Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie jodu powinno wynosić:

– u dzieci do 5 roku życia: 90 mikrogramów

– u dzieci od 6 do 12 roku życia: 120 mikrogramów

– u dzieci od 12 do 18 roku życia: 150 mikrogramów

– u dorosłych: 150 mikrogramów

– u kobiet w ciąży i karmiących piersią: 250 mikrogramów

 

Czy takie ilości jodu można dostarczyć z dietą?

Od kilkunastu lat w Polsce obowiązuje obligatoryjna profilaktyka jodowa, zakładająca jodowanie soli kuchennej. Jednak z racji zalecanego ograniczenia spożycia soli, jodu należy przede wszystkim poszukiwać w innych produktach. Najwięcej jodu zawierają ryby i owoce morza. Przykładowa zawartość jodu w 100 g wybranych produktów przedstawia się następująco:

– dorsz 110 µg

– makrela wędzona 40 µg

– ser edamski 30 µg

– orzechy laskowe 17 µg

– brokuły 15 µg

– mleko 3,4 µg

Doskonałym sposobem na jodowanie organizmu są także nadmorskie spacery. Jod z pokarmów wchłania się w około 90%. Przyswajalność jodu z diety ograniczają: brukselka, soja, kapusta, kalafior, orzeszki ziemne.

 

Jod – kiedy suplementować?

Suplementy z jodem mogą stosować osoby cierpiące na choroby tarczycy – konieczna jest jednak konsultacja z lekarzem. Jod stosowany może być także w ramach profilaktyki rozwoju wola po leczeniu farmakologicznym bądź operacyjnym. Suplementacja zalecana jest także kobietom planującym zajście w ciążę oraz już będącym w ciąży.

Suplementy z jodem mogą zawierać ten pierwiastek w formie organicznej bądź nieorganicznej. W przypadku zdecydowanej większości suplementów zalecana jest ta pierwsza forma – ale nie w przypadku jodu.

Pierwiastek ten znacznie lepiej przyswajalny jest jako nieorganiczny jodek potasu. Jod organiczny, którego źródłem w suplementach są wodorosty, może zawierać domieszkę metali ciężkich oraz jodu radioaktywnego.

W związku z ryzykiem rozwoju autoimmunologicznego zapalenia tarczycy po spożyciu wysokich dawek jodu, zaleca się nie przekraczać dawki 500 mikrogramów jodu dziennie. Aby zapewnić właściwy metabolizm jodu, warto dodatkowo zadbać o suplementację selenu, witamin z grupy B oraz magnezu.

Suplementacja jodu w chorobie Hashimoto

Jod kojarzony jest przede wszystkim z korzystnym wpływem na pracę tarczycy. Rzeczywiście – jod wykorzystywany jest w procesie syntezy hormonów tarczycy.

To właśnie w tarczycy gromadzi się zdecydowana większość jodu dostarczanego z pożywieniem – a zaledwie niewielki jego odsetek gromadzony jest w śliniankach czy błonie śluzowej żołądka. Czy to oznacza, że w przebiegu Hashimoto należy suplementować jod?

 

Rola jodu w organizmie

Jod warunkuje doskonałe samopoczucie psychiczne, sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, wpływa korzystnie na pracę serca, ogranicza rozwój osteoporozy. Jod ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu – niedobór tego pierwiastka w okresie ciąży może prowadzić do rozwoju wrodzonej niedoczynności tarczycy u dziecka oraz upośledzenia umysłowego.

Innymi konsekwencjami niedoboru jodu w ciąży jest poród przedwczesny, a nawet poronienie. Niski poziom jodu może ponadto zaburzać płodność. Także po urodzeniu jod niezbędny jest do prawidłowego rozwoju malucha – jego właściwa podaż sprzyja prawidłowemu rozwojowi fizycznemu i umysłowemu dziecka.

 

Zapotrzebowanie na jod

Zapotrzebowanie organizmu na jod zależne jest od wieku. Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie jodu powinno wynosić:

– u dzieci do 5 roku życia: 90 mikrogramów

– u dzieci od 6 do 12 roku życia: 120 mikrogramów

– u dzieci od 12 do 18 roku życia: 150 mikrogramów

– u dorosłych: 150 mikrogramów

– u kobiet w ciąży i karmiących piersią: 250 mikrogramów

 

Czy takie ilości jodu można dostarczyć z dietą?

Od kilkunastu lat w Polsce obowiązuje obligatoryjna profilaktyka jodowa, zakładająca jodowanie soli kuchennej. Jednak z racji zalecanego ograniczenia spożycia soli, jodu należy przede wszystkim poszukiwać w innych produktach. Najwięcej jodu zawierają ryby i owoce morza.

Przykładowa zawartość jodu w 100 g wybranych produktów przedstawia się następująco:

– dorsz 110 µg

– makrela wędzona 40 µg

– ser edamski 30 µg

– orzechy laskowe 17 µg

– brokuły 15 µg

– mleko 3,4 µg

Doskonałym sposobem na jodowanie organizmu są także nadmorskie spacery. Jod z pokarmów wchłania się w około 90%. Przyswajalność jodu z diety ograniczają: brukselka, soja, kapusta, kalafior, orzeszki ziemne.

 

Suplementacja jodu

Suplementy z jodem mogą stosować osoby cierpiące na choroby tarczycy – konieczna jest jednak konsultacja z lekarzem. Jod stosowany może być także w ramach profilaktyki rozwoju wola po leczeniu farmakologicznym bądź operacyjnym. Suplementacja zalecana jest także kobietom planującym zajście w ciążę oraz już będącym w ciąży.

Suplementy z jodem mogą zawierać ten pierwiastek w formie organicznej bądź nieorganicznej. W przypadku zdecydowanej większości suplementów zalecana jest ta pierwsza forma – ale nie w przypadku jodu. Pierwiastek ten znacznie lepiej przyswajalny jest jako nieorganiczny jodek potasu. Jod organiczny, którego źródłem w suplementach są wodorosty, może zawierać domieszkę metali ciężkich oraz jodu radioaktywnego.

W związku z ryzykiem rozwoju autoimmunologicznego zapalenia tarczycy po spożyciu wysokich dawek jodu, zaleca się nie przekraczać dawki 500 mikrogramów jodu dziennie. Aby zapewnić właściwy metabolizm jodu, warto dodatkowo zadbać o suplementację selenu, witamin z grupy B oraz magnezu.

 

 

 

Umów się na leczenie w Swarzędzu:

Tel: 503-733-127

 

Pracujemy od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:00 do 20:00

Rejestracja 10-18:00

Zespół KORE Fizjoterapia Specjalistyczna.

OPINIE O NAS:

Robert Bartunek
Robert Bartunek
2023-09-30
Fajne miejsce super baseny, a reszta też OK
Papik
Papik
2023-09-21
Bardzo dobre podejście do pacjenta i rzeczowa rozmowa. Nie liczy się kasa, a chęć pomocy !
Mikołaj Frąszczak
Mikołaj Frąszczak
2023-09-20
Super miejsce ,pomogli mi z ostroga piętowa
Daniel Sniadecki
Daniel Sniadecki
2023-07-29
Perfekcja
Kasia Włodarczyk
Kasia Włodarczyk
2023-07-27
Pełen profesjonalizm i dbałość o pacjenta, naprawdę gorąco polecam!!
Agnieszka Stachurska
Agnieszka Stachurska
2023-07-10
Profesjonalne podejście, zainteresowanie ze strony Pani terapeutki nie tylko zgłaszanym problemem, ale całym pacjentem. Szczerze polecam

 

Specjaliści KORE

fizjoterapeuta ortopedyczny, fizjoterapeuta uroginekologiczny, hirudoterapeuta

fizjoterapeuta ortopedyczny, fizjoterapeuta sportowy, hirudoterapeuta

osteopata cennik

fizjoterapeuta ortopedyczny, fizjoterapeuta sportowy

 

 

 

mgrJustyna Mazur – Redaktor medyczny

Absolwentka Wydziału Farmaceutycznego na Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Diagnosta laboratoryjny z wykształcenia, a z zawodu – copywriterka medyczna. Nie wyobraża sobie pracy, która nie wymagałaby stałego poszerzania swojej wiedzy.  Interesuje się wszystkim, co naturalne i zdrowe, jej medyczną fascynacją są terapie holistyczne, ze szczególnym uwzględnieniem dietoterapii.

 

Bibliografia:

Sahay RK, Nagesh VS. Hypothyroidism in pregnancy. Indian J Endocrinol Metab. 2012 May;16(3):364-70; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3354841/ (dostęp online 10.10.2022 r)

Klubo-Gwiezdzinska J, Wartofsky L. Hashimoto thyroiditis: an evidence-based guide to etiology, diagnosis and treatment. Pol Arch Intern Med. 2022 Mar 30;132(3):16222; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9478900/ (dostęp online 10.10.2022 r.)

Wallach J., Interpretacja badań laboratoryjnych; MediPage, 2011

Choroby wewnętrzne. Kompedium Medycyny Praktycznej pod red. A. Szczeklika i P. Gajewskiego; 2010

Pastusiak K. i in., Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy; Varia Medica 2018, tom 2, nr 2; https://journals.viamedica.pl/varia_medica/article/view/58323 (dostęp online 10.10.2022 r.)

Data ostatniej aktualizacji: 26.03.2023