Przybliżony czas czytania: 3 min.

Ile jodu potrzebujemy?

Zapotrzebowanie organizmu na jod zależne jest od wieku. Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie jodu powinno wynosić:

– u dzieci do 5 roku życia: 90 mikrogramów

– u dzieci od 6 do 12 roku życia: 120 mikrogramów

– u dzieci od 12 do 18 roku życia: 150 mikrogramów

– u dorosłych: 150 mikrogramów

– u kobiet w ciąży i karmiących piersią: 250 mikrogramów

 

Czy takie ilości jodu można dostarczyć z dietą?

Od kilkunastu lat w Polsce obowiązuje obligatoryjna profilaktyka jodowa, zakładająca jodowanie soli kuchennej. Jednak z racji zalecanego ograniczenia spożycia soli, jodu należy przede wszystkim poszukiwać w innych produktach. Najwięcej jodu zawierają ryby i owoce morza. Przykładowa zawartość jodu w 100 g wybranych produktów przedstawia się następująco:

– dorsz 110 µg

– makrela wędzona 40 µg

– ser edamski 30 µg

– orzechy laskowe 17 µg

– brokuły 15 µg

– mleko 3,4 µg

Doskonałym sposobem na jodowanie organizmu są także nadmorskie spacery. Jod z pokarmów wchłania się w około 90%. Przyswajalność jodu z diety ograniczają: brukselka, soja, kapusta, kalafior, orzeszki ziemne.

 

Jod – kiedy suplementować?

Suplementy z jodem mogą stosować osoby cierpiące na choroby tarczycy – konieczna jest jednak konsultacja z lekarzem. Jod stosowany może być także w ramach profilaktyki rozwoju wola po leczeniu farmakologicznym bądź operacyjnym. Suplementacja zalecana jest także kobietom planującym zajście w ciążę oraz już będącym w ciąży.

Suplementy z jodem mogą zawierać ten pierwiastek w formie organicznej bądź nieorganicznej. W przypadku zdecydowanej większości suplementów zalecana jest ta pierwsza forma – ale nie w przypadku jodu.

Pierwiastek ten znacznie lepiej przyswajalny jest jako nieorganiczny jodek potasu. Jod organiczny, którego źródłem w suplementach są wodorosty, może zawierać domieszkę metali ciężkich oraz jodu radioaktywnego.

W związku z ryzykiem rozwoju autoimmunologicznego zapalenia tarczycy po spożyciu wysokich dawek jodu, zaleca się nie przekraczać dawki 500 mikrogramów jodu dziennie. Aby zapewnić właściwy metabolizm jodu, warto dodatkowo zadbać o suplementację selenu, witamin z grupy B oraz magnezu.

Suplementacja jodu w chorobie Hashimoto

Jod kojarzony jest przede wszystkim z korzystnym wpływem na pracę tarczycy. Rzeczywiście – jod wykorzystywany jest w procesie syntezy hormonów tarczycy.

To właśnie w tarczycy gromadzi się zdecydowana większość jodu dostarczanego z pożywieniem – a zaledwie niewielki jego odsetek gromadzony jest w śliniankach czy błonie śluzowej żołądka. Czy to oznacza, że w przebiegu Hashimoto należy suplementować jod?

 

Rola jodu w organizmie

Jod warunkuje doskonałe samopoczucie psychiczne, sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, wpływa korzystnie na pracę serca, ogranicza rozwój osteoporozy. Jod ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu – niedobór tego pierwiastka w okresie ciąży może prowadzić do rozwoju wrodzonej niedoczynności tarczycy u dziecka oraz upośledzenia umysłowego.

Innymi konsekwencjami niedoboru jodu w ciąży jest poród przedwczesny, a nawet poronienie. Niski poziom jodu może ponadto zaburzać płodność. Także po urodzeniu jod niezbędny jest do prawidłowego rozwoju malucha – jego właściwa podaż sprzyja prawidłowemu rozwojowi fizycznemu i umysłowemu dziecka.

 

Zapotrzebowanie na jod

Zapotrzebowanie organizmu na jod zależne jest od wieku. Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie jodu powinno wynosić:

– u dzieci do 5 roku życia: 90 mikrogramów

– u dzieci od 6 do 12 roku życia: 120 mikrogramów

– u dzieci od 12 do 18 roku życia: 150 mikrogramów

– u dorosłych: 150 mikrogramów

– u kobiet w ciąży i karmiących piersią: 250 mikrogramów

 

Czy takie ilości jodu można dostarczyć z dietą?

Od kilkunastu lat w Polsce obowiązuje obligatoryjna profilaktyka jodowa, zakładająca jodowanie soli kuchennej. Jednak z racji zalecanego ograniczenia spożycia soli, jodu należy przede wszystkim poszukiwać w innych produktach. Najwięcej jodu zawierają ryby i owoce morza.

Przykładowa zawartość jodu w 100 g wybranych produktów przedstawia się następująco:

– dorsz 110 µg

– makrela wędzona 40 µg

– ser edamski 30 µg

– orzechy laskowe 17 µg

– brokuły 15 µg

– mleko 3,4 µg

Doskonałym sposobem na jodowanie organizmu są także nadmorskie spacery. Jod z pokarmów wchłania się w około 90%. Przyswajalność jodu z diety ograniczają: brukselka, soja, kapusta, kalafior, orzeszki ziemne.

 

Suplementacja jodu

Suplementy z jodem mogą stosować osoby cierpiące na choroby tarczycy – konieczna jest jednak konsultacja z lekarzem. Jod stosowany może być także w ramach profilaktyki rozwoju wola po leczeniu farmakologicznym bądź operacyjnym. Suplementacja zalecana jest także kobietom planującym zajście w ciążę oraz już będącym w ciąży.

Suplementy z jodem mogą zawierać ten pierwiastek w formie organicznej bądź nieorganicznej. W przypadku zdecydowanej większości suplementów zalecana jest ta pierwsza forma – ale nie w przypadku jodu. Pierwiastek ten znacznie lepiej przyswajalny jest jako nieorganiczny jodek potasu. Jod organiczny, którego źródłem w suplementach są wodorosty, może zawierać domieszkę metali ciężkich oraz jodu radioaktywnego.

W związku z ryzykiem rozwoju autoimmunologicznego zapalenia tarczycy po spożyciu wysokich dawek jodu, zaleca się nie przekraczać dawki 500 mikrogramów jodu dziennie. Aby zapewnić właściwy metabolizm jodu, warto dodatkowo zadbać o suplementację selenu, witamin z grupy B oraz magnezu.

 

 

 

Umów się na leczenie w Swarzędzu:

Tel: 503-733-127

 

Pracujemy od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:00 do 20:00

Rejestracja 10-18:00

Zespół KORE Fizjoterapia Specjalistyczna.

OPINIE O NAS:

robert lakotta
robert lakotta
2021-09-28
Rewelacja wszystkim polecam w 30 min postawiony na nogi!!!!jeszcze raz bardzo dziękuje
Karolina Kubik
Karolina Kubik
2021-09-11
Super atmosfera, profesjonalne podejście. Bardzo polecam.
Magda Krupa
Magda Krupa
2021-09-02
Polecam
Ola Tryk
Ola Tryk
2021-09-01
Bardzo polecam gabinet KORE - terapeuci na najwyższym poziomie wiedzy, umiejętności oraz kultury osobistej, pełni uśmiechu i zdolności fachowcy. Szeroka oferta zabiegów i różnych terapii. Atmosfera niewielkiego centrum uspokaja, że nawet największe "tortury" z zakresu terapii manualnej są niestraszne :) Nieustannie szkoląca się załoga gotowa jest stawić czoła każdemu wyzwaniu które przyniesie pacjent. Jako aktywny sportowiec zaglądam często i po sprawdzeniu wielu gabinetów, to do KORE wracam zawsze. Polecam bardzo gorąco!
Marek Małkowiak
Marek Małkowiak
2021-08-24
Jeżeli w innych zakładach leczniczych wezmą przykład z Kore to może coś się w służbie zdrowia zmieni na lepsze
karol paczuski
karol paczuski
2021-08-13
Dobra placówka mają też sprzęt do terapii polecam
Kamila
Kamila
2021-08-08
Pan Krzysztof pełen profesjonalizm, gabinet czysty, schludny, terapeuta kulturalny. Precyzja i dokładność, zarówno badania jaki i terapii. A mój brzuch już nie boli, funkcjonuje normalnie. Kilka prostych rad na temat żywienia, jakieś ziółko i kilka igieł zrobiły robotę. Pozdrawiam serdecznie
Maria
Maria
2021-08-08
Pan Krzysztof jest mega specjalistą, że swoi bólami kręgosłupa chodziłam po wielu lekarzach i tylko jadłam zalecane tabletki, które nic nie wnosiły, a nawet czułam się po nich gorzej. Nikt nie poświęcił mi tyle czasu co Pan Krzysztof, dokładnie zbadał, dotknął, użył jakiś narzędzi, no bolało ale czasem musi, zadał ćwiczenia jako pracę domową i wyjaśnił co się tam właściwie dzieje. Po 2 wizytach pomogł, minęły dwa miesiące i po bólu ani śladu. Serdecznie polecam

 

Specjaliści KORE

fizjoterapeuta ortopedyczny, fizjoterapeuta uroginekologiczny, hirudoterapeuta

fizjoterapeuta ortopedyczny, fizjoterapeuta sportowy, hirudoterapeuta

osteopata cennik

fizjoterapeuta ortopedyczny, fizjoterapeuta sportowy

 

 

 

mgrJustyna Mazur – Redaktor medyczny

Absolwentka Wydziału Farmaceutycznego na Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Diagnosta laboratoryjny z wykształcenia, a z zawodu – copywriterka medyczna. Nie wyobraża sobie pracy, która nie wymagałaby stałego poszerzania swojej wiedzy.  Interesuje się wszystkim, co naturalne i zdrowe, jej medyczną fascynacją są terapie holistyczne, ze szczególnym uwzględnieniem dietoterapii.

 

Bibliografia:

Sahay RK, Nagesh VS. Hypothyroidism in pregnancy. Indian J Endocrinol Metab. 2012 May;16(3):364-70; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3354841/ (dostęp online 10.10.2022 r)

Klubo-Gwiezdzinska J, Wartofsky L. Hashimoto thyroiditis: an evidence-based guide to etiology, diagnosis and treatment. Pol Arch Intern Med. 2022 Mar 30;132(3):16222; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9478900/ (dostęp online 10.10.2022 r.)

Wallach J., Interpretacja badań laboratoryjnych; MediPage, 2011

Choroby wewnętrzne. Kompedium Medycyny Praktycznej pod red. A. Szczeklika i P. Gajewskiego; 2010

Pastusiak K. i in., Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy; Varia Medica 2018, tom 2, nr 2; https://journals.viamedica.pl/varia_medica/article/view/58323 (dostęp online 10.10.2022 r.)

Data ostatniej aktualizacji: 26.03.2023