Przybliżony czas czytania: 2 min.

Sezon jesienno-zimowy, a także przełom zimy i wiosny, wiąże się ze zwiększoną podatnością na infekcje sezonowe. Aby ich uniknąć, warto zadbać o wzmocnienie odporności. Zobacz, jak możesz to zrobić.

Jak wzmocnić odpornośc organizmu na infekcje

 

Sen – dla zdrowia i profilaktyki

W powiedzeniu: „Sen to zdrowie” jest więcej prawdy, niż można by przypuszczać. Zdrowy, przynajmniej ośmiogodzinny sen, zapewnia lepszą regenerację i wypoczynek dla organizmu. Jest też nieoceniony w budowaniu odporności, nie tylko u dzieci, ale i u dorosłych. Brak dostatecznej ilości snu oznacza osłabienie, nie tylko w sensie braku sił fizycznych, ale też zmniejszonej odpowiedzi immunologicznej na patogeny chorobotwórcze.

Świeże powietrze – nie zapominaj o nim zimą

Sezon jesienno-zimowy bardzo często oznacza zmniejszenie dopływu świeżego powietrza do domu. Z oczywistych względów okna nie są otwarte na oścież, tak jak latem, jednak poważnym błędem jest zaniechanie codziennego wietrzenia ze względu na niską temperaturę za oknem. Warto to robić nawet kosztem ciepła w domu. Wbrew pozorom otwarcie okien na kwadrans nie zwiększy rachunków za ogrzewanie. Jest nawet odwrotnie – świeże powietrze grzeje się szybciej niż to zastałe. Ponadto brak wymiany powietrza w domu oznacza nagromadzenie w nim drobnoustrojów, stworzenie lepszej możliwości do namnażania grzybów i pleśni, a także roztoczy.

Dieta bogata w witaminy i probiotyki

O dobroczynnym wpływie diety na odporność organizmu słyszał chyba każdy. Do codziennego menu warto włączyć produkty bogate w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ponadto dobrze jest pamiętać o naturalnych probiotykach. Znajdziemy je między innymi w jogurtach i kefirach. Warto też sięgnąć po kiszonki, które są wizytówką polskiej kuchni. Sprawdzi się nie tylko kiszona kapusta i ogórki, ale też buraki, marchew, rzodkiewka i wszystko to, co latem włożymy do słoików. Koniecznie trzeba pamiętać o dobroczynnym działaniu domowych soków. Tu na pierwszy plan wysuwa się sok z czarnej porzeczki, czarnego bzu, aronii, malin. W codziennej diecie nie powinno zabraknąć cytrusów, a także papryki – nieocenionego i trochę niedocenianego źródła witaminy C. Do wytrawnych potraw warto dodawać czosnek, a herbatę i kawę słodzić miodem zamiast cukrem.

Suplementy – szybki sposób na budowanie odporności

Suplementy diety to kolejny sposób na dostarczenie organizmowi witamin i minerałów, które zwiększą szansę na uniknięcie infekcji. Tabletki na odporność łyka się najczęściej raz dziennie. Aby o nich nie zapomnieć, można przechowywać je w łazience przy przyborach toaletowych. Z czasem ich przyjmowanie stanie się nawykiem. Suplementacja diety jest wskazana szczególnie w przypadku osób mocno podatnych na choroby sezonu jesienno-zimowego.

Aktywność fizyczna – wzmocnij swój organizm w naturalny sposób

Jesień i zima to czas, w którym wiele osób zaniedbuje aktywność fizyczną. Coraz trudniej wyjść z domu choćby na spacer. Bieganie i jazdę na rowerze są odkładane do wiosny. Niestety w większości przypadków nic ich nie zastępuje. A przecież aktywność fizyczna to nie tylko kwestia dbałości o sylwetkę. Dzięki wysiłkowi serce pracuje szybciej, rozgrzane mięśnie i tkanki są lepiej ukrwione i natlenione. To wszystko przekłada się na zwiększenie odporności i znacznie mniejszą liczbę infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych.

Data ostatniej aktualizacji: 16.12.2021